fbpx

Czym jest insulinooporność? Przyczyny i objawy

Czym jest insulinooporność? Przyczyny i objawy

Czy kiedykolwiek słyszałaś o tym terminie? Insulinooporność jest coraz bardziej rozpowszechnionym problemem zdrowotnym, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. To zaburzenie metaboliczne ma duże znaczenie dla naszego zdrowia i może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby serca.

Spis treści

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu nie reagują w prawidłowy sposób na insulinę. Traktowana jest jako stan, schorzenie, a nie choroba. Bardzo często poprzedza występowanie cukrzycy typu 2 oraz występuje obok innych chorób współistniejących (np. zespół policystycznych jajników – PCOS). Naszemu organizmowi bardzo zależy na tym, żeby w krwioobiegu nie krążyło zbyt dużo glukozy, dlatego stymuluje trzustkę do produkcji insuliny. W przypadku insulinooporności potrzeba tej insuliny coraz więcej i więcej – dochodzi wtedy do stanu zwanego hiperinsulinemią.

INSULINA MUSI POŁĄCZYĆ SIĘ Z RECEPTOREM, ABY „WPUŚCIĆ” GLUKOZĘ DO WNĘTRZA KOMÓRKI.

Wyróżniamy 3 typy insulinooporności:

  • przedreceptorowa – insulina lub przeciwciała, które ją wiążą, są genetycznie źle zbudowane albo sama insulina jest za wcześnie degradowana;
  • receptorowa – mamy wtedy za mało receptorów albo obecne receptory nie chcą się wiązać z insuliną;
  • postreceptorowa (najczęściej spotykana) – obecny jest stan zapalny, występują substancje takie jak diacyloglicerole w mięśniach albo ceramidy w wątrobie, które zaburzają sygnalizację insuliny już po związaniu się z receptorem; może też dojść do problemów z transporterami glukozy (GLUT).

Jak powstaje insulinooporność?

Aby insulina mogła zadziałać, potrzebne są receptory insulinowe. Receptory te znajdują się w całym organizmie, ale najwięcej ich jest zgromadzonych w tkance tłuszczowej, mięśniach i wątrobie. Co ciekawe, insulinooporność wpływa też na mózg.

Mechanizm wysyłania sygnałów przez insulinę ma wiele etapów i jest precyzyjnie regulowany. Zaburzenie wysyłania sygnałów skutkuje upośledzoną odpowiedzią tkanek na insulinę. W IO w różnych tkankach można zaobserwować zaburzenia metaboliczne. Stwierdza się zmniejszenie wychwytu i zużycia glukozy w procesie oksydacji (utleniania), zaburzenie magazynowania glukozy pod postacią glikogenu w mięśniach. W tkance tłuszczowej nie ma hamującego wpływu insuliny na proces lipolizy, a w wątrobie zmniejsza się hamowanie wątrobowego wytwarzania glukozy. Naszemu organizmowi bardzo zależy na tym, aby glukoza „weszła” z krwioobiegu do komórki. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza nasz organizm, dlatego trzustka działa kompensacyjnie i produkuje coraz więcej insuliny.

Skupimy się teraz na tym, jak insulinooporność działa w poszczególnych miejscach w ciele.

Insulinooporność w tkance tłuszczowej

Tkanka tłuszczowa to taki magazyn naszego organizmu. Magazyn, który jest hormonalnie czynny – sam potrafi wydzielać pewne substancje i hormony. Substancje te i hormony mogą działać bezpośrednio na tkankę tłuszczową, ale mogą też oddziaływać na inne komórki naszego organizmu. Jeśli dochodzi do przewlekłego zaburzenia równowagi energetycznej organizmu (przez dłuższy okres dostarczamy nadwyżek energetycznych z pożywienia – jemy więcej, niż nasz organizm potrzebuje), to dochodzi do rozwoju nadwagi, a następnie otyłości.

Z jednej strony nasze komórki tłuszczowe coraz bardziej się rozrastają, uciskają na naczynia krwionośne i doprowadzają do rozwoju stanu zapalnego. Z drugiej strony, gdy liczba komórek tłuszczowych jest za mała, powstają nowe (hiperplazja). Jeśli wszystkie komórki tłuszczowe (i te stare, i te nowe) zgromadzą za dużo tłuszczów i za bardzo się rozrosną, to przestają reagować na insulinę.

Gdy tkanka tłuszczowa nie może zmagazynować już więcej tłuszczów, to zaczynają się one gromadzić w komórkach mięśniowych albo w wątrobie – i następnie tam dochodzi do insulinooporności. Co więcej, przerośnięte komórki tłuszczowe wytwarzają ogrom cytokin prozapalnych, które też zaburzają sygnalizację insuliny; nie wytwarzają wystarczającej ilości adipokin, które uwrażliwiają komórki na działanie insuliny.

Za dużo lipidów (tłuszczów) w komórkach tłuszczowych prowadzi też do powstawania reaktywnych form tlenu – jest to kolejny czynnik rozwijający insulinooporność i reakcję zapalną (stan zapalny) o niskiej aktywności. Umiejscowienie tkanki tłuszczowej również ma znaczenie. Tkanka trzewna (czyli ta umiejscowiona w okolicach brzucha) jest mniej wrażliwa na działanie insuliny i wytwarza więcej substancji białkowych nasilających IO.

Do tego wszystkiego, co się dzieje, dołącza również układ immunologiczny. Rozrośnięte komórki tłuszczowe wydzielają sporo czynników prozapalnych, często ulegają niedotlenieniu i martwicy. Wtedy do akcji wkraczają makrofagi, które oczyszczają tkankę tłuszczową. U osób otyłych zaobserwowano o wiele więcej makrofagów niż u osób z prawidłową masą ciała. Poza makrofagami również inne komórki układu immunologicznego uczestniczą w promowaniu zapalenia o małej aktywności w tkance tłuszczowej.

Insulinooporność mięśniowa

Mięśnie szkieletowe to główny narząd docelowy insuliny w naszym organizmie. Odpowiadają one prawie za 80% stymulowanego przez insulinę tkankowego wychwytu glukozy.

Największym problemem, jeśli chodzi o rozwój IO w mięśniach, są zaburzenia postreceptorowej sygnalizacji insuliny i pogorszenie transportu glukozy do wnętrza komórek mięśniowych. Oczywiście – jak często bywa w IO – tłuszcze mają duże znaczenie dla przebiegu zaburzenia. Im więcej wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, tym więcej jest ich wyłapywanych przez komórki mięśniowe (mamy dużo zapasowego materiału energetycznego, tkanka tłuszczowa nie może już więcej ich wchłonąć, więc organizm próbuje sobie jakoś poradzić – funkcję magazynującą przejmują tkanka mięśniowa i wątroba). W mięśniach dochodzi do nagromadzenia się toksycznych form tłuszczów takich jak ceramidy czy diacyloglicerole. I chyba Cię tutaj nie zaskoczę – one też zaburzają sygnalizację insuliny.

Lipidy (tłuszcze) mięśniowe również mogą aktywować różne mechanizmy prozapalne. W badaniach stwierdzono, że osoby otyłe mają o wiele więcej ceramidów w mięśniach niż osoby z prawidłową masą ciała, co też dodatnio koreluje z insulinoopornością. Podobnie jak w tkance tłuszczowej, do tkanki mięśniowej również wkraczają makrofagi. I tak samo – mamy coraz więcej substancji prozapalnych, które zaburzają sygnalizację insuliny.

Na stan zapalny występujący w mięśniach szkieletowych korzystny wpływ ma wysiłek fizyczny – dzięki ruchowi dochodzi do hamowania procesów zapalnych w komórkach mięśniowych. Dlatego tak ważna jest regularna aktywność fizyczna. Poprawia ona wrażliwość komórek na insulinę oraz zmniejsza rozwój stanu zapalnego w mięśniach szkieletowych.

Insulinooporność wątrobowa

Insulinooporność wątrobowa przejawia się niekontrolowanym nasileniem wątrobowej glikogenolizy (rozpad glikogenu do glukozy) i glukoneogenezy (syntezy glukozy z niecukrowcowych substratów), co zwiększa wytwarzanie glukozy przez samą wątrobę (glikogen to taka substancja magazynująca zbudowana z wielu glukoz, gromadzona jest w wątrobie czy
w mięśniach).

Czyli insulinooporność w wątrobie zwiększa nam wyrzut glukozy do krwi (jeszcze tego brakowało…). Co więcej, dochodzi do zwiększenia produkowania przez wątrobę lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL). IO wątrobowa związana jest z rozwojem niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Pamiętasz, jak pisałam, że jeśli tkanka tłuszczowa nie może już zgromadzić więcej tłuszczu, to funkcję magazynującą przejmują mięśnie i wątroba?
Właśnie to się dzieje tutaj.

Początkowo zaburzonej sygnalizacji insuliny towarzyszy zwiększone gromadzenie TAG (triacyloglicerole, cząsteczka tłuszczowa) w komórkach wątroby, co prowadzi do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. W wyniku IO i zaburzeń w utlenianiu wolnych kwasów tłuszczowych (problemy z przerobieniem tłuszczów) tworzą się reaktywne formy tlenu (te same, co w tkance tłuszczowej), co znowu prowadzi nas do stanu zapalnego. Jeśli komórki wątroby ulegają ciągłemu uszkodzeniu, może dojść do wystąpienia włóknienia i marskości wątroby. Im więcej stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, tym większe zaburzenia sygnalizacji insuliny i wzrost wątrobowego wytwarzania glukozy.

Spożywanie diety bogatej w tłuszcze nasycone prowadzi do aktywacji komórek Kupffera (osiadłe makrofagi wątroby). Wiemy już, jak działają makrofagi. I w wątrobie wygląda to podobnie – zwiększają wątrobową insulinooporność i aktywność cytokin prozapalnych.

Tutaj też warto skupić się na działaniach przeciwzapalnych. Poza dobrą, przeciwzapalną dietą czy aktywnością fizyczną w badaniach dobrze też się sprawdziło podawanie suplementacji ukierunkowanej na niwelowanie stanu zapalnego.

 

Insulinooporność mózgowa

Przez wiele lat mózg był uważany za narząd niewrażliwy na insulinę. Obecnie wiemy, że insulina odgrywa kluczową rolę w działaniu ośrodkowego układu
nerwowego.

Uczestniczy ona w procesach przeżywalności neuronów, neuroplastyczności, pamięci i funkcjach poznawczych. Ostatnie badania pokazują, że obwodowa IO powoduje pogorszenie funkcji mózgu, co może silnie wskazywać na związek zaburzeń metabolicznych z zaburzeniami poznawczymi, depresją czy chorobą Alzheimera. Ogromny wpływ może mieć tutaj stres oksydacyjny, czyli stan braku równowagi pomiędzy szkodliwymi wolnymi rodnikami a korzystnie wpływającymi substancjami przeciwutleniającymi.

Receptory insulinowe znajdują się głównie w tkance tłuszczowej, mięśniach i wątrobie. Co ciekawe, ich spora gęstość występuje również w mózgu – głównie w obszarach odpowiedzialnych za regulację funkcji poznawczych, apetytu (!) czy aktywność autonomiczną. Działanie insuliny w mózgu obejmuje regulację przyjmowania pokarmu, nasze zachowania żywieniowe, regulację masy ciała czy homeostazę energii. Niezależnie od poziomu insuliny we krwi (osoczu), poziom insuliny w mózgu również determinuje wiele efektów metabolicznych (m.in. przez modulację nerwu błędnego) – dochodzi np. do zahamowania wydzielania glukozy w wątrobie (poziom insuliny w mózgu, jej oddziaływania wpływają na organizm). W przypadku insulinooporności mózgowej dochodzi do upośledzenia neuroplastyczności, zaburzeń w uwalnianiu i wychwycie neuroprzekaźników (do podobnej sytuacji dochodzi w przypadku depresji).

Pamiętasz ceramidy?
Występowały w IO mięśniowej i w insulinoopornym mózgu też je znajdziemy. I tak jak w małych ilościach uczestniczą we wzroście, różnicowaniu się
i starzeniu się w komórek, tak w dużych ilościach działają niekorzystnie.
Bywa i tak, że nadmiar ceramidów przechodzi przez barierę krew – mózg i prowadzi do oporności komórek mózgowych na insulinę oraz zaburza nam sygnalizację insulinową. Ceramidy upośledzają żywotność komórek mózgowych, ich metabolizm energetyczny i aktywność mitochondriów.


Poza ceramidami znaczenie w IO mózgowej ma również stres oksydacyjny. Mamy za dużo reaktywnych form tlenu, wolnych rodników, dochodzi do nieprawidłowości metabolicznych, szybszego starzenia się komórek mózgowych czy ich uszkodzenia. Mózg jest szczególnie wrażliwy na działanie wolnych rodników. Ponadto uszkodzeniu ulegają mitochondria, dochodzi do zaburzeń sygnalizacji i zwiększenia produkcji cytokin prozapalnych. Brzmi znajomo?

Co ciekawe, zaobserwowano związek między uszkodzeniem oksydacyjnym mózgu a poziomem HOMA-IR, co wskazuje na udział IO w rozwoju stresu oksydacyjnego wpływającego na neurony (komórki mózgu). Ceramidy mogą również zwiększać tworzenie się peptydów amyloidowych. Wpływa to na powstawanie i odkładanie się białka A, które odgrywa kluczową rolę w neurodegeneracji w chorobie Alzheimera (nie twierdzę, że insulinooporność powoduje chorobę Alzheimera – jest jeszcze za mało badań na ten temat, jednak są pewne mechanizmy które występują i w IO mózgowej, i w rozwoju choroby Alzheimera. Na samą chorobę Alzheimera ma wpływ o wiele
więcej czynników).

Podsumowując

Insulinooporność silnie związana jest ze stanem zapalnym występującym w naszym organizmie.
Wszystkie działania przez nas podejmowane powinny mieć na celu zmniejszanie tego stanu zapalnego (działania ukierunkowane na przyczynę) – czy to poprzez redukcję masy ciała (zmniejszamy wielkość komórek tłuszczowych – nie uciskają one na naczynia krwionośne, nie dochodzi do niedotlenienia), czy przez przeciwzapalną dietę, bogatą w warzywa, nienasycone kwasy tłuszczowe, regularną aktywność fizyczną, czy odpowiednio dobraną suplementację (walczymy ze stanem zapalnym, zmniejszamy ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu).

Do głównych przyczyn insulinooporności można zaliczyć:

  • regularne nadwyżki kaloryczne z diety skutkujące nadmierną masą ciała w postaci tkanki tłuszczowej, szczególnie umiejscowionej w obrębie brzucha,
  • brak aktywności fizycznej,
  • uwarunkowania genetyczne.

Cukrzyca typu 2 w rodzinie, urodzenie dziecka o wadze powyżej 4 kg oraz cukrzyca ciężarnych również predysponują do wystąpienia insulinooporności.

Co ciekawe – możesz nie mieć nadwagi, a mieć insulinooporność. W głównej mierze (i mocno uogólniając) wszystko rozbija się o to, jak jesz, jak wygląda Twoja aktywność fizyczna, czy się wysypiasz i jak radzisz sobie ze stresem.

Jakie objawy występują przy insulinooporności?

  • przewlekłe zmęczenie, nawet po przespanej nocy,
  • senność po posiłkach,
  • obniżenie nastroju, rozdrażnienie,
  • zaburzenia koncentracji – tzw. mgła mózgowa,
  • ciągła ochota na słodycze,
  • problemy ze zrzuceniem wagi,
  • zwiększone pragnienie,
  • częstsze oddawanie moczu,
  • częste infekcje (łatwo łapiesz przeziębienie),
  • trądzik, trudniejsze gojenie się ran,
  • otyłość brzuszna,
  • stwierdzone PCOS (objawy mu towarzyszące –
    hirsutyzm, łysienie androgenowe),
  • rogowacenie ciemne,
  • włókniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciasteczka i Polityka prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive
PHPSESSID
eu_cookies_bar
eu_cookies_bar_block

Dane osobowe

Publikujemy ten dokument w celu wyjaśnienia powodów, dla których gromadzimy i przetwarzamy dane osobowe w ramach prowadzonej przez nas działalności:
  1. Co to są dane osobowe?
Są to wszystkie informacje, które pozwalają bez większego wysiłku odróżnić jedną osobę od pozostałych. Mogą one dotyczyć zarówno wprost tej osoby (takie jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, a czasem nawet adres e-mail lub konto internetowe), jak też takie, które nie opisują jej bezpośrednio. Przykładowo dotyczą jej cech, stanu zdrowia, poglądów, miejsca zamieszkania, nałogów, rasy lub wyznania.
  1. O jakich danych osobowych mówimy w naszym przypadku?
Przetwarzamy dane, które przekazują nam nasi Klienci, Kontrahenci oraz Pracownicy, w związku z korzystaniem z naszych usług, współpracą z nami lub zatrudnieniem.
  1. Co to znaczy przetwarzanie danych?
Przetwarzanie to wszelkie czynności jakie możemy wykonać z danymi osobowymi – związane zarówno z ich aktywnym wykorzystaniem,  takim jak  gromadzenie,  pobieranie, utrwalanie, łączenie, modyfikowanie czy też udostępnianie, jak też pasywnym, takim jak przechowywanie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie.
  1. Kto jest Administratorem Danych (to znaczy kto ma wpływ na ich przetwarzanie oraz bezpieczeństwo)?
Administratorami Twoich danych jest Dietolek Milena Frątczak,  woj. WIELKOPOLSKIE, pow. jarociński, gm. Jarocin, miejsc. Jarocin, ul. Gen. Stanisława Taczaka 6, 63-200, poczta Jarocin Poznański, NIP 7792526306, REGON 388767070.
  1. Na jakiej podstawie prawnej i w jakim celu przetwarzamy Twoje dane?
Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej.  Podstawą taką może być Twoja zgoda na przetwarzanie danych lub inne zapisy prawne pozwalające na to zawarte w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określanym jako „RODO”) lub w różnych aktach prawa krajowego, takich jak ustawy lub rozporządzenia. Twoje dane mogą być przez nas przetwarzane w kilku różnych celach, przykładowo:
  • Swoje dane możesz nam udostępnić wysyłając maila, Twoje dane przetwarzamy wówczas w oparciu o udzieloną przez Ciebie zgodę, którą wyrażasz automatycznie w chwili, gdy wysyłasz do nas swoje dane (np. adres mailowy). Twoja zgoda jest dobrowolna – pamiętaj, że możesz w każdej chwili ją cofnąć. W takim przypadku niezwłocznie usuniemy wszystkie podane przez Ciebie informacje, o ile tylko nie zostałeś naszym Klientem.
  • Jeżeli jesteś naszym Klientem lub osobą zainteresowaną skorzystaniem ze świadczonych przez nas usług, Twoje dane przetwarzamy w związku z zawartą z Tobą umową lub w ramach przygotowań do zawarcia takiej umowy. Odbywa się to zawsze za Twoją wiedzą i wolą. Wyrażając zamiar zawarcia umowy, wiesz jakie dane osobowe będą potrzebne do jej podpisania, a po jej podpisaniu masz wiedzę, jakie dane w tym celu przekazałeś lub przekażesz w okresie późniejszym,
  • Możemy też przetwarzać Twoje dane w związku z koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa naszej sieci informatycznej oraz informacji. Nastąpi to wówczas, gdy będziesz korzystał z naszej infrastruktury informatycznej lub łączył się z nią, np. wchodząc na naszą stronę lub przesyłając do nas wiadomości. Jest to nasz prawnie uzasadniony interes.
  • Jeżeli jesteś zainteresowany podjęciem pracy u nas, Twoje dane przetwarzane są w postaci nadesłanej przez Ciebie aplikacji lub CV. Odbywa się to za Twoją wiedzą i pisemną zgodą, którą możesz w każdej chwili cofnąć. W takim przypadku Twoja kandydatura nie zostanie przez nas rozpatrzona oraz niezwłocznie usuniemy wszystkie podane przez Ciebie dane. Natomiast z chwilą zatrudnienia się u nas, dalsze zasady przetwarzania danych oraz obowiązkowy zakres ich przekazania i przechowywania określają przepisy prawa pracy.
  1. Komu przekazujemy Twoje dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. takim jak: operator pocztowy, biuro rachunkowe, dostawcy usług informatycznych lub inni wskazani w zawartej z Tobą umowie podwykonawcy naszych usług. Mamy też obowiązek udostępnić je także na żądanie podmiotów uprawnionym do tego na podstawie innych przepisów prawa (np. sądy lub organy ścigania). Udostępnienie nastąpi jednak tylko wtedy, gdy zwrócą się one do nas z wnioskiem w tej sprawie, wskazując podstawę prawną, które im  na takie żądanie zezwala. Nie przewidujemy przekazywania Twoich danych do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych, to jest poza obszar gospodarczy Unii Europejskiej. Na terenie Unii Europejskiej, dzięki RODO, masz zapewniony identyczny poziom ochrony Twoich danych w wszystkich krajach członkowskich.  Tekst RODO jest odstępny pod adresem: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L:2016:119:TOC
  1. Jak długo będziemy przetwarzać Twoje dane?
Przykładamy bardzo dużą uwagę do tego, aby ograniczyć do niezbędnego minimum zakres gromadzonych przez nas danych, jak też czas ich przetwarzania. W tym celu wykonujemy systematyczne przeglądy posiadanych dokumentów papierowych i elektronicznych, usuwając zbędne, których czas przydatności minął. Pamiętaj, że o czasie przetwarzania Twoich danych, zależnie od podstawy, w oparciu o którą je uzyskaliśmy, mogą decydować odrębne – niezależne od nas przepisy prawne, które mogą nakładać na nas obowiązek przechowywania Twoich danych, niezależnie od Twojej woli lub chęci. Przykładem może być prawo pracy, prawo ubezpieczeń społecznych czy przepisy dotyczące rachunkowości. Jeśli skorzystałeś osobiście z naszych usług i zawarliśmy w tej sprawie umowę, zgodnie z przepisami dotyczącymi rachunkowości, będziemy posiadać Twoje dane w wytworzonej w związku z tym dokumentacji finansowo-księgowej i przetwarzać przez okres 5 kolejnych lat kalendarzowych, licząc od daty zakupu/zawarcia umowy. Jeśli posiadane przez nas dane miałyby zostać wykorzystane w inny celu, niż w jakim zostały one pozyskane, zawsze zostaniesz przez nas o tym poinformowany i będziesz mógł się temu sprzeciwić.
  1. Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?
Jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe, zawsze masz prawo do:
  • żądania dostępu do danych – w granicach art. 15 RODO,
  • ich sprostowania – w granicach art. 16 RODO,
  • żądania usunięcia – w granicach art. 17 RODO,,
  • lub ograniczenia czynności przetwarzania – w granicach art. 18 RODO,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych – w granicach art. 21 RODO,
  • przenoszenia danych, w tym uzyskania ich kopii – w granicach art. 20 RODO.
Wszystkie te prawa szczegółowo zostały omówione w art. 15 do 21 RODO, którego tekst jest odstępny pod adresem: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L:2016:119:TOC Możesz także wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych osobowych, w takim przypadku niezwłocznie usuniemy Twoje dane osobowe, jeśli tylko nie wystąpi obowiązek prawny nakazujący nam ich dalsze przetwarzanie.  Przykładowo jeśli zażądasz usunięcia swojego adresu mailowego w związku z rezygnacją z newslettera, niezwłocznie skasujemy go  z bazy mailingowej. Jeśli uznasz, że w jakikolwiek sposób – czego oczywiście nie chcemy – naruszyliśmy Twoje prawa lub nie zapewniliśmy bezpieczeństwa Twoim danym osobowym, przysługuje ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym obecnie jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  1. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji oraz informacja o profilowaniu.
W oparciu o Twoje dane nie są podejmowane przez nas żadne decyzje, które miałyby charakter zautomatyzowany, to znaczy odbywałyby się bez udziału człowieka. Nie podejmujemy także żadnych działań, które miałyby na celu profilowanie Twojej osoby.
  1. Jak chronimy Twoje dane?
W celu zapewnienia bezpieczeństwa Twoich danych stosujemy wymagane prawem środki organizacyjne i techniczne. W naszej siedzibie zainstalowaliśmy niezbędne zabezpieczenia fizyczne, aby uniemożliwić dostęp do danych osobom nieuprawnionym. Nasi pracownicy posiadają wymagane upoważnienia oraz mogą przetwarzać dane w sposób ograniczony, tzn. tylko w takim zakresie, w jakim jest to konieczne do prawidłowego wykonywania przez nich obowiązków służbowych.
  1. Ochrona prywatności osób niepełnoletnich
Nasza strona nie monitoruje i nie weryfikuje informacji na temat wieku użytkowników, nadawców i odbiorców wiadomości. Informacje kontaktowe od odwiedzających (takie jak numery telefonów i adresy poczty elektronicznej użytkowników) są wykorzystywane do realizacji zamówień czy wysyłania informacji o naszej firmie. Osoby niepełnoletnie nie powinny wysyłać żadnych informacji ani dokonywać zamówień lub subskrybować usług świadczonych przez naszą firmę, bez zgody swoich rodziców lub opiekunów prawnych. Zgody takiej będziemy wymagać w każdym przypadku, gdy uzyskamy wiedzę, że użytkownik jest osobą niepełnoletnią („dzieckiem”) w rozumieniu krajowych przepisów o ochronie danych osobowych.

Pliki cookies

  1. Czym są pliki cookies i do czego służą?
Cookies to pliki tekstowe, które zapisywane są w Twoim urządzeniu i używane przez serwer do rozpoznania tego urządzenia przy ponownym połączeniu. Cookies są pobierane przy każdym „wejściu” i „wyjściu” z strony. Cookies nie służą do ustalania Twojej tożsamości, a jedynie Twojego urządzenia – m.in. po to, by po rozpoznaniu  używanej przez Ciebie  przeglądarki, wyświetlany obraz był jak najlepiej dopasowany do możliwości technicznych sprzętu (np. jego rozdzielczości) lub jego typu (wersja „stacjonarna” –  desktopowa lub mobilna). Cookies są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie Twoich zainteresowań i dostosowanie do nich stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Cookies używają obecnie praktycznie wszystkie działające w Internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, blogi, sklepy internetowe, strony urzędów, czasopism i gazet, itd. Korzysta z nich także nasza strona. Więcej informacji na temat ciasteczek można znaleźć na stronie: www.wszystkoociasteczkach.pl
  1. Co robią cookies?
Generalnie działają one na następujących zasadach:
  • identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę,
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach,
  • nie są szkodliwe ani dla Ciebie ani dla Twoich komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania,
  • nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniach końcowych, ani w oprogramowaniu zainstalowanym na tych urządzeniach,
  • domyślne parametry „ciasteczek” pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył,
  • na podstawie Twoich zachowań na odwiedzanych stronach internetowych przekazują do serwerów informacje, dzięki którym wyświetlana strona jest lepiej dopasowana do indywidualnych preferencji.
  1. Jakie są rodzaje plików cookies?
Występują następujące typy cookies:
  • Ciasteczka sesyjne” – (ang. session cookies) są tymczasowymi plikami, przechowywanymi w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia jej sesji (czyli do chwili zamknięcia przeglądarki). Te pliki są obowiązkowe, aby niektóre aplikacje lub funkcjonalności działały poprawnie. Po zamknięciu przeglądarki powinny być automatycznie usuwane z urządzenia, na którym oglądałeś stronę,
  • Ciasteczka stałe” – (ang. persistent cookies) ułatwiają korzystanie z często odwiedzanych stron (np. zapamiętują ulubiony układ kolorystyczny, albo układ menu na Twoich ulubionych stronach). Pliki te przechowywane są w odpowiednim folderze przez dłuższy czas, który możesz regulować w ustawieniach używanej przeglądarki. Za każdym razem, gdy odwiedzasz stronę, dane z tych ciasteczek są przekazywane na serwer. Ten typ plików cookie, z angielska jest czasem nazywany „śledzącymi” (tracking cookies),
  • Ciasteczka zewnętrzne” – (ang. third parties cookies) – są plikami pochodzącymi zazwyczaj z serwerów reklamowych, serwerów wyszukujących itd., współpracujących z właścicielem danej strony. Dzięki nim wyświetlane reklamy są dostosowane do Twoich preferencji i zwyczajów, co w zamian niejednokrotnie pozwala na bezpłatne korzystanie z części zawartości serwisu. Z ich pomocą są również zliczane „kliknięcia” na reklamy, preferencje użytkowników etc.,
  1. Czy musisz wyrazić zgodę na używanie przez nas cookies?
Pamiętaj, że masz możliwość samodzielnego zarządzania „cookies”. Umożliwiają to np. przeglądarki internetowe, z których korzystasz (zazwyczaj domyślnie mechanizm jest włączony). W najpopularniejszych przeglądarkach masz możliwość:
  • zaakceptowania obsługi „cookies”, co pozwoli Ci na pełne korzystanie z opcji oferowanych przez witryny internetowe,
  • zarządzania cookies na poziomie pojedynczych, wybranych przez Ciebie witryn,
  • określenia ustawień dla różnych typów „cookie”, na przykład akceptowania plików trwałych jako sesyjnych itp.,
  • blokowania lub usuwania cookies.
Informacje na temat możliwości włączenia i wyłączenia ciasteczek w najbardziej popularnych przeglądarkach znajdziesz pod następującymi linkami: 1) Google Chrome 2) Internet Explorer 3) Mozilla Firefox 4) Opera 5) Safari Pozostawienie prze Ciebie ustawień przeglądarki bez zmian oznacza zgodę na stosowanie przez nas ciasteczek.  Ich blokowanie lub wyłączenie obsługi niektórych ich rodzajów może uniemożliwić Ci natomiast skorzystanie z pełnej funkcjonalności strony lub zakłócić jej poprawne funkcjonowanie.
  1. Do czego wykorzystujemy cookies?
W ramach strony stosowane są zarówno ciasteczka sesyjne, jak i ciasteczka stałe. Wykorzystujemy je w następujących celach:
  • tworzenia statystyk, co umożliwia ulepszanie zawartości stron ich struktury i zawartości,
  • utrzymanie sesji Użytkownika strony.
W celu poprawnego wyświetlania strony zbierane są następujące informacje: nazwa i wersja przeglądarki internetowej, ustawienia języka, data i godzina wysłania żądania do serwera, IP z którego zostało wysłane żądanie, żądany URL.  Dane te zbierane są w celu umożliwienia prawidłowej obsługi strony. W celu tworzenia statystyk wykorzystywane jest narzędzie analityki internetowej – Google Analytics, które  gromadzi dane oraz korzysta z własnych plików cookies zgodne z Polityką Prywatności firmy Google dostępną pod adresem https://www.google.com/intl/pl/policies/privacy/ Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies  i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z Internetu. Google może również przekazywać te informacje podmiotom trzecim, jeżeli będzie zobowiązane to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy podmioty te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Dane zbierane przez naszą stronę nie są ujawniane ani udostępniane podmiotom trzecim za wyjątkiem właściwych organów ścigania uprawnionych do prowadzenia postępowania karnego w związku z jego wszczęciem na złożony przez nas wniosek. Nastąpi to tylko wówczas, gdy podejmiesz jakieś działania niezgodne z prawem lub szkodliwe dla nas.
Save settings
Cookies settings